MONDRIAAN TO DUTCH DESIGN • KUNST DE STIJL • AMERSFOORT (1/2)

~ Ik heb Piet Mondriaan ontmoet ~

Video Roomwit ontmoet Piet Mondriaan

Op uitnodiging van Citymarketing Amersfoort in samenwerking met Stoer en Smaak heb ik deelgenomen aan de 'Mondriaan to Dutch Design Tour'. Met een groep internationale en nationale bloggers gingen we op pad. 

Na een overdadige en gevarieerde, gezonde lunch in het kleurrijke KAdE Café (in het zelfde gebouw als de Kunsthal) gaan we op pad onder begeleiding van Ingrid van Stadsgidsen Amersfoort. • WEETJE • Hoe het KAdE Café aan de mooie wanddecoraties komt? Er waren diverse kunstenaars uitgenodigd een schilderij te maken. Delen van de kunstwerken zijn XXL opgeblazen en op de wanden aangebracht. Je voelt je echt omgegeven door deze vrolijke kunst.Een stad zien vanaf het water geeft altijd een verrassende blik. De Amersfoortse Rondvaarten nam ons mee over het water langs mooie gebouwen en de kunstroute welke langs het water te zien is. Onderweg hoorde we de verhalen over de stad. Wist je dat Amersfoort een geschiedenis heeft in de bierbrouwerij?


Het Mondriaanhuis is een museum over het werk en het leven van Piet Mondriaan. Het museum is onlangs opnieuw geopend na een ingrijpende verbouwing. Het resultaat mag er zijn. Er is een fijne collectie van het werk van Mondriaan, voorzien van uitleg en mooie quotes. 

Mondriaan heeft als jongen in dit huis gewoond. Extra bijzonder om eens te bezoeken!


Een film met Piet is geprojecteerd op de muur, alsof hij er zelf zit. Er is een kamer met een overzicht in een tijdlijn met zijn werken. Je kunt hier zien hoe zijn stijl verandert en hoe hij tot de geometrische vormen komt. Ook is zijn slaapkamer van vroeger in dit huis nagemaakt. Net of je even bij hem op bezoek bent.


In één van de ruimtes is een bouwwerk van beeldschermen. Nieuwsgierig gaan we zitten. De deur sluit en we worden meegenomen in de wereld die invloed had op Piet Mondriaan. Met de muziek er bij wordt duidelijk waar hij een groot deel van zijn inspiratie vandaan haalde. (onderaan deze blog is een link naar het filmpje!)


' Nauw is de poort naar het leven,
en smal de weg er naar toe
en slechts weinigen weten die te vinden. '
- Mattheüs 7:14


En voor wie na het bezoek aan het Mondriaanhuis zelf vol inspiratie zit, kan zich even lekker uitleven in het 'Doe-het-zelf-atelier' op de eerste etage en aanschuiven aan de bouwtafels of  past de bouwwand beter bij jouw creatie?


In de entreehal (boven de museumshop) hangt een lichtkunstwerk gebaseerd op de lampen van Rietveld. Het museum heeft een aantal trappenhuizen en open delen op de etages waardoor je het lichtwerk steeds weer van een andere kant kunt zien.In één van de twee ruimtes met beeld en geluid staat deze kubus. Wanneer de deuren dichtgaan (even wachten en aftellen voor de volgende bezoekers, zodat je het werk optimaal kunt ervaren) wordt het donker. 

Eerst zie je Mondriaan zelf staan en werken. Dan veranderen de lijnen en samen met de muziek zie je hoe de kunstwerken van Mondriaan zijn ontstaan. Niet alleen de muziek, maar ook zijn verblijfplaats is van grote invloed. (onderaan deze blog is een link naar het filmpje!)


We sluiten af bij Zuster Margeaux voor een waar Mondriaan-arrangement. De wijn en het hapje zijn niet alleen oogstrelend om naar te kijken, ze smaken perfect bij elkaar. Complimenten! 

Mariënhof is vorig jaar benoemd tot nummer één trouwlocatie van Nederland. Ik begrijp wel waarom. Binnen en buiten is het een prachtige locatie om te trouwen, te borrelen, te dineren en te feesten. 

Lees deel 2 van deze blogpost (volgt over een paar dagen) met nog meer foto's van dit pareltje in Amersfoort.Dit was deel 1 van 2
' MONDRIAAN TO DUTCH DESIGN • KUNST DE STIJL • AMERSFOORT (1/2) '

Dank voor deze mooie dag vol inspiratie!
Ik kom snel terug voor een bezoek aan het mooie Amersfoort.~

Aan de groep bloggers die deelnam aan de 'Mondriaan to Dutch Design Tour': Dank voor deze gezellige dag. Het was leuk jullie te ontmoeten en we zien elkaar vast nog eens.

Mochten jullie in Den Haag zijn, laat het mij weten.
~