VERSLAG: HUBERT DE GIVENCHY • GEMEENTEMUSEUM • DEN HAAG

TO AUDREY WITH LOVE '

Hubert Givenchy brengt een ode aan zijn muze. Zijn beste vriendin. Zijn grootste fan. Givenchy eert Audrey Hepburn in het Gemeentemuseum Den Haag van 26 november 2016 - 26 maart 2017 met een indrukwekkend overzicht van zijn werk. “Givenchy’s clothes are the only ones I feel myself in. He is more than a designer, he is a creator of personality”
- Audrey Hepburn (bron: Gemeentemuseum Den Haag)

"Woman don't wear a dress, they live in it" - Hubert de Givenchy

"De stoffen zijn het vertrekpunt voor de ontwerpen van Hubert de Givenchy: 'De inspiratie van een ontwerp begint bij de stof. Daarna komt pas de creatie van het ontwerp, waarbij je moet weten hoe je de stof het beste kunt laten spreken.' En: 'de geur van zijde is uniek'."

tekst Gemeentemuseum Den HaagZijn tekeningen zijn lijken snelle schetsen, maar als je iets langer kijkt zie je de vorm en textuur van de stoffen juist heel goed. De vrouwen zijn allen elegant en chic neergezet, kenmerkend voor zijn stijl. Ik vind die schetsen echt geweldig.

Hubert de Givenchy is een meester in het ontwerpen van 'het kleine zwarte jurkje', de little black dress. Net als in de zeventiende-eeuwse Nederlandse portretkunst combineert Hubert de Givenchy vele tinten zwart en zwarte texturen tot luxe en oogstrelende combinaties van materialen.
- tekst Gemeentemuseum Den HaagGivenchy heeft een scherp oog voor lijnvoering en details. De stoffen zijn uitgangspunt voor het ontwerp. Wanneer je een stof goed bestudeerd, komt het ontwerp als een logische volgende stap. Ook houdt Givenchy van grote effen vlakken in een ontwerp. 


Audrey Hepburn droeg de kleding van haar grote vriend dagelijks en ook in haar films. Op de tentoonstelling zijn paspoppen aangekleed in de originele kleding van Audrey gemaakt door Givenchy en op de achtergrond speelt de film waarin Audrey de kleding draagt. Wil je de couturier zelf aan het woord horen? Klik hier voor de film van het Gemeentemuseum Den Haag en zie hoe het museum samen met Hubert de Givenchy de tentoonstelling vorm geeft en perfectioneert, zodat de ode aan zijn geliefde vriendin Audrey Hepburn haar waardig is. Ook vertelt hij levendig en emotioneel over hun afscheid, voor eeuwig verbonden met de kleur marineblauw.Veel mensen houden van de stijl van Givenchy. Designkleding bedoelt om te dragen. "Many of the world's most sophisticated women have been dressed by Givenchy" - Vogue. Onder deze dames vinden we Elizabeth Taylor, Jacky Kennedy, Greta Garbo en Gracia van Monaco.


Voor hen die al van Givenchy hielden 
en voor hen die na het zien van zijn ontwerpen, 
ook van zijn werk zijn gaan houden.


Dank aan het Gemeentemuseum Den Haag voor het aanbieden van deze indrukwekkende en tot in de puntjes verzorgde tentoonstelling van een legendarische ontwerper. De ontwerpen zijn werkelijk prachtig neergezet en het is een waardig eerbetoon aan Hubert de Givenchy. Ook de combinatie met foto's en films van Audrey Hepburn en Jacky Kennedy vond ik bijzonder goed gedaan. Ik heb er van genoten. Fotografie: ©Vanessa Kervezee
Tekst: Vanessa Kervezee, tenzij anders vermeld


BewarenBewaren